Predstavljena javna politika „Podsticaj i državna pomoć u funkciji ekonomskog razvoja“

Forum lijeve inicijative je u petak, 19.  juna, organizirao promociju javne politike „Podsticaj i državna pomoć u funkciji ekonomskog razvoja“ autora mr.sc. Faruka Hadžića.

Glavni cilj politike je prikazati kako je moguće od ideje i razmišljanja doći do konkretne inicijative i izmjene zakona, a sve u svrhu bržeg i kvalitetnijeg ekonomskog razvoja. Autor je u dokumentu inicirao prijedloge o tome, kako napraviti iskorak i sa direktnog načina pomoći i poticaja preći ka indirektnom, uz primjenu poreskih olakšica i ukidanje raznih nameta, što bi u konačnici doprinijelo boljem i kvalitetnijem poslovnom ambijentu, te unapređenju  politike zapošljavanja, odnosno, poslodavac bi zaposlio radnika iz potrebe, a ne zbog ponuđenog poticaja.

Predstavljanju politike značajan doprinos dali su zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Jasmina Zubić i Irfan Čengić koji su ukazali na značaj ovakvog dokumenta. Zastupnici su prisutnima prezentirali sve ono što su do sada uradili kada je u pitanju navedena oblast, te predložili eventualna rješenja s ciljem stimulacije ekonomske aktivnosti.

Nakon predstavljanja politike i obraćanja zastupnika i zastupnice uslijedila je aktivna diskusija popraćena velikim interesovanjem prisutnih. S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju na ovom događaju poduzete su sve potrebne preventivne mjere za sigurno održavanje, a također događaj je javno prenošen na našoj Facebook stranici.