Forum lijeve inicijative je, u suradnji s partnerima, organizovao okrugli sto „Imam stav!“ povodom Međunarodnog dana žena i djevojaka u nauci, koji se održao 8. februara 2020. godine u hotelu Europa.Panelistkinje na ovom okruglom stolu bile su Besima Borić, članica Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH, Emina Junuz, profesorica sa Fakulteta informacijskih tehnologija u Mostaru te Mirela Memić, zastupnica u Skupštini Tuzlanskog kantona. Okruglim stolom moderirala je Edita Sulejmanović, predsjednica Foruma žena SDP BiH u Kantonu Sarajevo.

Na ovome okruglom stolu, kako i sama tema zahtijeva, bilo je riječi o neravnopravnosti i nejednakosti žena i djevojaka kako u nauci tako i u drugim segmentima društva. Profesorica Emina Junuz, istakla je da je da su žene danas u nauci jako dobro pozicionirane upravo zbog toga što ih nema mnogo, a istovremeno pozicionirane su na manjim projektima, u čemu se, kako Junuz navodi, upravo ogleda neravnopravnost spolova. Članica Predsjedništva SDP BiH, Besima Borić u svom obraćanju govorila je o nejednakim mogućnostima napredovanja žena i djevojaka u partijama, strankama, ali i drugim oblicima društvenog ustrojstva. Zastupnica u Skupštini Tuzlanskog kantona, Mirela Memić s prisutnima podijelila je svoje iskustvo o političkom angažmanu, te istakla kako je njen početni politički napredak bio uslovljen kvotama.

Nakon obraćanja panelistkinja, moderatorica Edita Sulejmanović otvorila je diskusiju, koja je rezultirala velikim interesovanjem prisutnih. Opći zaključak Okruglog stola bio je da žene i djevojke trebaju biti podjednako reprezentativne u svim segmentima kulturno-društvenog života i procesima donošenja odluka.