Protekle sedmice na poziv Westminster Fondacije za demokratiju Laburističke partije Velike Britanije, predstavnici Foruma lijeve inicijative boravili su u studijskoj posjeti gdje su imali priliku ostvariti susrete i prisustvovati sastancima, a u sklopu zajedničkog projekta Socijaldemokratska podrška pravednoj tranziciji u Bosni i Hercegovini. Delagaciju su činili: Jelena Pekić, direktorica Foruma lijeve inicijative, Neira Kujović, izvršna direktorica, Hamza Pecar, projekt menadžer, te Damir Filipović, autor javnih politika iz oblasti zaštite okoliša.

U razgovorima sa David Evans, Generalnim sekretarom Laburističke Partije VB istaknuta je potreba intenzivnije saradnje po pitanju podrške Zapadnom Balkanu u procesu energetske tranzicije, u oblasti istraživačkog rada, te zajedničkog učešća u projektnim aktivnostima na promociji principa i vrijednosti socijaldemokratije.

Tokom posjete koja je imala za cilj razmjenu iskustava i unapređenje procesa izrade javnih politika, predstavnici Foruma lijeve inicijative su na sastancima sa zvaničnicima partije i Stephen Doughty, zastupnikom u Parlamentu (Shadow Minister for Europe) razmijenili dosadašnja iskustva i prakse iz oblasti energetike, obnovljivih izvora energije i energetske tranzicije koja se sprovodi u našoj zemlji.

U Zastupničkom domu Parlamenta Velike Britanije, predstavnici Foruma lijeve inicijative imali su priliku razgovarati sa Anneliesse Dodds, zastupnicom, o važnim temama poput održivog ekonomskog razvoja u zemljama Zapadnog Balkana.

Održan je niz radnih sastanaka sa Sarah Rooney, menadžericom za međunarodne projekte i Henna Rei, koordinatoricom za međunarodne projekte, a na kojima je razgovarano o tehnološkim istraživanjima i inovacijama, kao i o izazovima implementacije zelenih politika u Bosni i Hercegovini.