Centar za promociju civilnog društva (CPCD) u periodu od 2013. do 2015. godine realizuje dvogodišnji projekat pod nazivom „Budi promjena!“ uz podršku švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) sa osnovnim ciljem podsticanja i osnaživanja građana/ki širom BIH sa naglaskom na organizacije civilnog društva (OCD) i neformalne grupe građana/ki (NGG) da aktivnim djelovanjem i radom postanu stvarni nosioci promjena u lokalnim zajednicama u kojima žive i rade.

Projekt se realizuje kroz pružanje finansijske podrške za oblast: inicijative za izgradnju zajednice, lokalne kampanje zagovaranja i Ad Hoc fond putem kojeg će biti pružena finansijska podrška inicijativama/projektima u kojima se iskaže potreba za hitnom reakcijom, u skladu s ciljevima PMG-a.

Zajednici Program malih grantova – PMG priključilo se još 25 organizacija i neformalnih grupa građana/ki

Pomoću dodijeljenih sredstava u iznosu od 125.000 KM, akcije će se organizovati u Nevesinju, Srebreniku, Modriči, Mostaru, Prijedoru, Visokom, Bijeljini, Globarici-Žepče, Brataču-Nevesinje, Banja Luci, Goraždu, Priluku – Živinice, Begovom Hanu, Čapljini, Novom Gradu, Doboju, Kreševu, Šerićima – Živinice, Milićima, Mašićima, Ribnici, Trebinju, Romanovcima. Građani-volonteri će renovirati dječja igrališta, sportske terene, česme, olakšati stočarima rad sa mlijekom, osposobiti gradsku plažu i realizovati mnoge druge inicijative.

CPCD je ovaj fond orjentisao na saniranje posljedica od poplava, tako da je većina ovih akcija usmjerena upravo na što brži povratak pogođenih zajednica u normalan način života.

Dodatne informacije možete pronaći na  Facebook stranici www.facebook.com/Budipromjena

 

Upoznajte organizacije i neformalne grupe građana/ki koje će u narednom periodu realizovati akcije u lokalnim zajednicama

NGG Volonteri naselja Brežine (Nevesinje)
Brežine su najmlađe naselje u Nevesinju, ne samo po svom nastanku nego i po broju djece i mladih koji tu žive. Zahvaljujući vrijednim volonterima te uz podršku Opštine Nevesinje, lokalnih NVO-a i biznisa 250 djece će dobiti svoje prvo igralište.

Udruženje građana EKODIS (Srebrenik)
Mnogima nepoznata, ali veoma aktivna mjesna zajednica u Srebreniku – Babunovići, može se pohvaliti vrijednim stanovnicima koji će tokom naredna tri mjeseca sanirati štete nastale uslijed poplava na dječijem igralištu kao i na starim vodenicama iz rijeku Tinju.

NGG mladih Modriča (Modriča)
Poplave koje su zadesile našu zemlju nisu zaobišle ni Modriču, ipak njeni stanovnici jako dobro znaju na koji način aktivirati građane i napraviti nešto dobro za sve. Oni će obnoviti sportske terene u MZ Modriča 4 i ponovo izmamiti osmjehe.

EKO Velež (Mostar)
Nekima od nas je neshvatljivo da nemamo pitku vodu koja nam je svakodnevno dostupna. Iako iz Mostara, organizacija Eko Velež će zajedno se partnerskom organizacijom iz Nevesinja obnoviti izvorište pitke vode u Nevesinju.

Omladinsko humanitarno udruženje Čisto Srce (Prijedor)
Oni imaju čisto srce, i kreativne ideje kako pomoći ugroženima. Oni će praviti namještaj od drvenih paleta i raznih materijala koji se recikliraju te isti donirati socijalno ugroženim porodicama koje su još više ugrožene posljedicama poplava.

Klub pravih frajera-neformalna skupina (Visoko)
Da li su pravi frajeri prepustićemo djevojkama da odluče, no svakako su vrijedni. Uz pomoć 50 volontera će obnoviti šetalište Sicilija koje je stradalo tokom poplava a nalazi se u Visokom, uz rijeku Fojnicu.

Ekološko udruženje Eko Put (Bijeljina)
Oni će pokazati put vrijednim građanima i građankama koji će volonterski raditi na revitalizaciji Eko centra ”Semberija” koji je pretrpio velike štete uslijed poplava.

HKUD Naša baština (Globarica, općina Žepče)
Globarica se nalazi na lijevoj obali rijeke Bosne, na tromeđi tri općine, udaljena od Zavidovića 9 km, od Maglaja 14 km i od Žepča kome pripada, 25 km. Vrijedni stanovnici Globarice će tokom tri mjeseca poduzeti niz aktivnosti kojima će popraviti kvalitet života u svojoj lokalnoj zajednici.

NGG Zajedno u svemu (Bratač-Donje selo)
Zaselak Donji Bratač nalazi se zabačenom ruralnom predjelu opštine Nevesinje. Učiteljica Slava je pretočila potrebu lokalnog stanovništva u projekat i pomogla im da se približe realizaciji otkupne stanice za mlijeko u selu.

Udruženje građana Mreža novih ideja (Banja Luka)
Ako ste ikada bili u Banja Luci zasigurno ste prošetali do prelijepog Vrbasa i iznenadili se vidjevši plaže u samom centru grada. Aktivisti Mreže novih ideja će obnoviti gradsku plažu „Abacija“ koja je stradala uslijed poplava, i učiniti da imate gdje uživati uz Vrbas.

Kulturno udruženje mladih BPK (Goražde)
Članovi i članice kulturnog udruženja mladih Bosansko-podrinjskog kantona će kreirati zelenu oazu za građanke i građane Goražda u obliku leptira na površini od 100m2. Podršku će im pružiti lokalne vlasti, biznisi i volonteri.

Neformalna grupa žena iz MZ-e Priluk (Priluk – Živinice)
Priluk je jedna od ruralnih mjesnih zajednica općine Živinice koja ima poduzetne i aktivne žene. One su pokrenule inicijativu izgradnje prvog dječijeg igrališta za preko 200 djece starosti do 10 godina u zajednici, te za to dobile podršku općine, mjesne zajednice i biznisa.

Udruženje poljoprivrednika Ekoagrar (Begov Han)
Mjesna zajednica čije ime smo u proteklim mjesecima često imali priliku čuti, a i vidjeti u medijima je Begov Han u kojoj nisu postojali kontejneri za odvoz smeća. Zahvaljujući aktivistima udruženja Ekoagar ovo će se promjeniti, i ne samo to nego će biti očišćena i četiri lokalna puta.

Udruga EHOO (Čapljina)
Ukoliko još nikada niste bili u Čapljini i na rijeci Trebižat, nakon što aktivisti udruge EHOO urede područje ove rijeke i pomognu promociji turističke ponude, sigurni smo da ćete se počastiti, ako ništa kanu safarijem u čistoj prirodi koju će oni urediti.

Neformalna grupa građana Blagaj (Blagaj/ opština Novi Grad)
Kada čujemo Blagaj, prva asocijacija je Hercegovina. Ipak, Blagaj koji vam predstavljamo je mjesna zajednica koja se nalazi na putnoj komunikaciji Novi Grad – Prijedor i ima više od 1800 stanovnika među kojima će najaktivniji raditi na sanaciji i obnovi društvenog doma.

Udruženje paraplegičara oboljelih od dječije paralize i ostalih tjelesnih invalida regije Doboj (Doboj)
Udruženje paraplegičara Doboj će uz pomoć volontera Lokalnog volonterskog servisa sanirati svoje prostorije za rad, kako bi što je prije moguće mogli nastaviti pomagati svojim članovima koji su većinom ostali bez domova uslijed poplava.

NGG Prijatelji prirode (Kreševo)
Kao neformalna grupa postoje već pet godina i do sada su napravili puno toga za svoju lokalnu zajednicu, a u naredna tri mjeseca Prijatelji prirode iz Kreševa će u potpunosti urediti izletište Vaganj.

Ekološko udruženje Jezero (Šerići-Živinice)
Aktivisti i volonteri udruženja Jezero će zajedno sa lokalnim stanovništvom, institucijama i drugim organizacijama izgraditi dječije igralište na površini od 300m2 koja im je dodijeljena za ovu svrhu.

Udruženje Forum žena (Milići)
Žene iz Milića su odlučile biti aktivne i omogućiti mladima da se bave sportom te će u naredna tri mjeseca obnoviti sportske terene u blizini škole. Ovim će se omogućiti novi sportski sadržaji u Milićima.

Karate klub Velež (Nevesinje)
Sa njima ne želite doći u sukob, oni ne samo da su vješti nego i osjetiljivi na tuđe potrebe i probleme. Oni su karate klub Velež i u svojoj lokalnoj zajednici će raditi na uklanjanju arhitektonskih barijera jer, kako kažu, barijere uzrokuju veću zavisnost osoba sa onesposobljenjem nego njihova invalidnost.