U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, održana je druga konferencija koalicije Zanemari razlike, koja se bori protiv mržnje, predrasuda i incidenata motiviranih predrasudama, posebno među mladima.

Članice ove koalicije, čiji je osnivač i inicijator Vijeće mladih Novo Sarajevo, iza koje stoji godina dana niza uspješno realiziranih aktivnosti, su organizacije: Obrazovanje gradi BiH, Demokratski omladinski pokret, Kultura Novo Sarajevo, Crveni križ Novo Sarajevo, Bezdan Sprofondo, te Motus adulescenti Istočno Sarajevo. Govorilo se o statističkim podacima djela počinjenih iz mržnje (podaci PU Novo Sarajevo), te o web-platformi „Supergradjani/ke.ba“, projektu OSCE Misije u BiH, koja ima za cilj prijavu incidenata motiviranim predrasudama, ali i prikazati pozitivne primjere iz cijele države.

Gosti govornici druge konferencije bili su, prof. dr. Damir Marjanović,  Slađana Milunović, predstavnica Misije OSCE-a u BiH, zatim policajac u zajednici II PU Novo Sarajevo Haris Mirvić, predstavnice Ombudsmena BiH, Ana Papac i Emina Bešić, fudbaleri FK “Sarajevo” i FK “Željezničar”, te  koordinatorica projekta ispred Vijeća mladih Mirela Geko.

2

Službenica misije OSCE-a u BiH Slađana Milunović je naglasila da je Projekat pokrenut s ciljem da se pomogne mladim ljudima koji žele da se bore protiv mržnje i koji žele da odrastaju u društvu u kojem se drugačiji ne gledaju kao neprijatelji.

Koordinatorica projekta Mirela Geko u svom izlaganju, je istakla da kada su prije godinu dana počeli sa radom i aktivnom borbom protiv mržnje nisu očekivali da će dobiti veliku podršku. Međutim, kroz godinu dana su realizovali veliki broj aktivnosti i dobili ogromnu podršku. Uspostavljena je saradnja sa mnogim sportskim klubovima, reprezenacijom BiH u hokeju, ženskim fudbalskim klubom SFK 2000, UEFA-om. Izborili su se da se prvi put na terenima u BiH prije utakmice pročita poruka protiv mržnje. Naročito je izdvojila saradnju sa srednjim školama, u kojima su uradili niz radionica kroz koje su srednjoškolcima objasnili šta je to ustvari mržnja, predrasuda, incidenti i krivična djela koja su motivirana mržnjom. Podršku su dobili i od dva najveća fudbalska kluba u BiH, Željezničar i Sarajevo.

Ispred Foruma lijeve inicijative konferenciji je prisustvovao aktivista Predrag Puharić.