U petak, 2. oktobra, u Doboju održan je okrugli sto na temu „Elektronsko brojanje glasova i zaštita od izbornih prevara“. Na okruglom stolu govorio je Elvir Karajbić, generalni sekretar SDP BiH i zastupnik u Parlametu FBiH i Esmin Mahmutović predsjednik RO SDP BiH Doboj.

Prisutni su s uvodičarima na ovom okruglom stolu razgovarali o mogućim načinima sprečavanja izbornih krađa, ali i o benefitima i manama elektronskog glasanja. Elvir Karajbić, upoznao je prisutne s dosadašnjom procedurom odnosno o Nacrtu Zakona koji je upućen u parlamentarnu proceduru. U dokumentu Nacrta Zakona naglasio je da se radi isključivo o pitanjima koja tretiraju povjerenje u proces na dan glasanja, onemogućavanje krađe glasova i prekrajanje izborne volje birača.

Elektronsko glasanje bi pored transparentnosti i smanjenja prostora za manipulaciju, mogle donijeti i mnoge druge pogodnosti. Na prvom mjestu omogućilo bi se osobama s invaliditetom, naročito slijepim osobama, da mogu lakše glasati samostalno, te da svoj glas daju potpuno tajno, što je njihovo osnovno ljudsko pravo. Također bi se ubrzao proces brojanja glasova, izračunavanja mandata, a samim tim i proces uspostave vlasti.

Iznimno nam je drago da je okrugli sto na ovu temu popraćen velikim interesovanjem prisutnih, te da je nakon uvodničara uslijedila interaktivna diskusija svih pristunih. Okrugli sto je realiziran u organizaciji Foruma lijeve inicijative uz pomoć Westminster fondacije za demokratiju.