Održan okrugli sto „Zaštitimo prirodna bogatstva Bosne i Hercegovine“

U četvrtak, 1. oktobra, u Goraždu je održan okrugli stol na temu Zaštitimo prirodna bogatstva Bosne i Hercegovine. Panelisti okruglog stola bili su izabrani dužnosnici svih nivoa vlasti: Saša Magazinović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Ivan Boban, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Ernest Imamović, zastupnik u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona i Jasmin Bešlija, vijećnik u gradskom vijeću Grada Goražde. Također,  svoj doprinos okruglom stola dao je i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Irfan Čengić.

Bosna i Hercegovina ima izuzetno bogatstvo diverziteta, specifičnu biološku raznolikost i prirodne ljepote, te su panelisti ukazali na značaj očuvanja prirodnih bogatstava i zaštite biodiverziteta Bosne i Hercegovine kroz prizmu postojećih ili predloženih zakonskih rješenja, a poseban akcenat stavljen je na zaštitu rijeke Drine i njenih obala.

Kroz diskusiju i razgovor svoje iskustvo u borbi za očuvanje prirodnih bogatstava grada Goražda iznijeli su i aktivisti neformalne grupe građana “Spasimo Drinu”, istaknuvši koliko je, zapravo, građanski aktivizam važan kada je u pitanju borba za zaštitu okoliša.