Danas je, u ponedjeljak 28. septrembra, u jutarnjem terminu održan okrugli sto pod nazivom Zaustavimo sukob interesa. Na okruglom stolu o  govorili su izabrani dužnosnici i dužnosnice: Irfan Čengić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Saša Magazinović zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Jasmin Emrić zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Elmedin Konaković zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i Lejla Brčić bivša ministrica Ministarstva pravde i uprave u Kantonu Sarajevo.

Na okruglom stolu panelisti i panelistice su imali priliku govoriti o postojećim i predloženim zakonskim rješenjima, koja za cilj imaju sprečavanje sukoba interesa na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, odnosno o problemima u implementaciji Zakona osprečavanju sukoba interesa na niovu BiH, FBiH i Kantona Sarajevo.

U Federaciji sedam godina ne postoji tijelo koje može provoditi zakon jer je nadležnost uzeta Centralnoj izbornoj komisiji BiH, a nije formirano novo tijelo. Dakle, Vlada FBiH je odbila da ovaj zakon stavi u svoj Program rada iako sam na tome insistirao i to je preporuka u Mišljenju Evropske komisije – kazao je poslanik u Parlamentu FBiH Irfan Čengić.

Prisutni na ovom okruglom stolu imali su priliku uputiti pitanja izabranim dužnosnicima/ama na ovu temu.  Okrugli sto je održan u organizaciji Foruma lijeve inicjiative uz pomoć Westminster fondacije za demokratiju.