Održan prvi modul SDP Regionalne političke akademije


Mladi socijaldemokrati iz regiona proteklog vikenda, od 13. do 15. juna 2014. godine, učestvovali su na Regionalnoj akademiji za socijaldemokratske partije iz Jugoistočne Europe, organiziranoj od strane Nacionalnog demokratskog instituta u saradnji sa FLI i Olof Palme međunarodnim centrom, te drugim partnerskim organizacijama iz regiona.

Uz učešće i predavanja političkih aktivista, članova parlamenata i drugih institucija iz zemalja Jugoistočne Europe, prezentirana su iskustva, načini funkcioniranja i rada političkih partija u različitim političkim sistemima, te njihovim programskim ciljevima i implementiranim politikama.

Cilj akademije bilo je upoznavanje sa osnovama pisanja javnih politika, a učesnici su imali priliku da razmjenom iskustava i detaljnim uputstvima steknu jasne ideje o planiranju i pisanju javnih politika.

sdp-see-20142

Razgovorajući sa dodijeljenim mentorima, učesnici su odabrali područje od interesa, te problem za koji će, kroz istraživanje i razmatranje, pisanjem javne politike ponuditi moguće rješenje.

U narednih 10 mjeseci grupe učesnika će raditi sa svojim mentorima kako bi napisali javnu politiku koju će, unutar svojih organizacija i djelokruga rada, implementirati i time pokušati riješiti identificirani problem.