Proteklog vikenda je počela četvrta Politička škola koju Forum mladih SDP BiH Sarajevo u saradnji Friedrih-Ebert-Stiftung i Forumom lijeve inicijative organizuje za mlade sa područja cijele Bosne i Hercegovine.

Političku školu je otvorio Predsjednik SDP BiH prof. dr. Zlatko Lagumdžija koji je istakao da izbor između SDP BiH i druge partije izbor između dvije vizije Bosne i Hercegodine pa čak i budućnosti BiH. To je izbor između dvije vrste društva zajedničkog i segregiranog društva.

„Ovdje smo prije svega zbog vrijednosti u koje vjerujemo, ideje socijaldemokratije: solidarnosti, slobode, jednakosti i socijalne pravde. Naše vrijednosti su prave vrijednosti, vrijednije i bolje koje možemo realizirati samo ukoliko timski djelujemo“, istakao je Lagumdžija, Predsjednik SDP BiH.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić se u svom izlaganju osvrnuo na rad i rezultate Vlade Federacije BiH. Istakao je da su dva puta povećane penzije po 5%, da je izvršena reforma penzijsko – invalidskog osiguranja. U oblasti boračko invalidske zaštite donesen je Zakon o povoljnijim penzijama čime su se osigurala prava na penziju nezaposlenim demobilisanim borcima. U cestovnoj infrastrukturi provedena je zakonska reforma, uvojen je Zakon o autocesti na Koridoru Vc čime je stvorena mogućnost brže izgradnje autoceste čime su stvoreni preduvjeti za završetak 102 kilometra autoceste do kraja ove godine. U oblasti energetskog sektora su pokrenute investicije preko dvije mijarde KM. Tri puta je uvećana proizvodnja i izvoz u namjenskoj industriji, stabilizovan je Budžet Federacije BiH, smanjenja primanja u administraciji. Okončana je procedura u Parlamentu BiH usvajajnjem Seta antikorupcijskih zakona čime su stvoreni alati i dati mehanizmi u borbi protiv korupcije i kriminala. Ovo je prva Vlada Federacije BiH koja pomaže državne reprezentacije putem javnih preduzeća u FBiH.

Cilj Političke škole je da okupi mlade ljude sa područja cijele Bosne i Hercegovine, te na njih prenese znanje, iskustva i vještine potrebne za političko i društveno djelovanje. Realizacijom projekta želi se doprinijeti razvoju i usavršavanju znanja i vještina mladih ljudi, kao i njihovoj dodatnoj motivaciji za aktivno i odgovorno sudjelovanje u životu društvene zajednice. Na ovaj način želimo osnažiti političko i društveno djelovanje mladih ljudi.

Politička škola traje ukupno šest dana. Programom političke škole obuhvaćene su slijedeće oblasti: vođenje predizbornog procesa, politički sistem, politički aktivizam, ljevičarski pokreti i inicijative, politički spektar, politička komunikacija, saradnja sa civilnim društvom, komunikacija prema medijima i javni nastup.

Po završetku Političke škole učesnici i učesnice će dobiti certifikate o uspješno završenoj političkoj školi.

 (preuzeto sa: www.sdp.ba)