U subotu, 13. novembra 2021. u hotelu Hills na Ilidži održan je prvi Socijaldemokratski forum u organizaciji Foruma lijeve incijative te uz podršku Međunarodnog Olof Palme Centra. 

Socijaldemokratski forum jedinstveni je forum takvog tipa u bh. javnom prostoru kojim se otvara prostor za diskutiranje o ekološkim temama sa ciljem ukazivanja na ekološku (ne)osviještenosti u bh. društvu i institucijama vlasti. Iako je forum svojevrsni pilot projekat to, ipak, ne umanje njegovu važnost i, u konačnici, njegovu finalnu ideju ― kreiranja i nastanka zelenih gradova i opština u BiH. Forum je uspio okupiti predstavnike/ce civilnog sektora koji djeluju u različitim oblastima, nosioce/teljice zakonodavne i izvršne vlasti, eksperte/ice, predstavnike/ce akademske zajednice, socijaldemokrate i socijaldemokratkinje iz cijele Bosne i Hercegovine te ostalu zainteresiranu javnost kako bi diskutirali o perspektivama kreiranja i razvoja zelenih gradova u BiH te o konkretnim koracima za dostizanje istih.   

Teme prvog SD foruma bile su: Energetska efikasnost i pravedna energetska tranzicija u lokalnim zajednicama, Očuvanje životne okoline, plansko građenje i upravljanje otpadom te Javni prevoz, saobraćaj, mobilnost u lokalnim zajednicama i investicioni projekti. Panelisti na ovom forumu su bili: Mirsad Mahmutagić ― načelnik Općine Maglaj, Damir Šabanović ― načelnik Općine Jablanica, Haris Lulić, univerzitetski profesor, bivši ministar u Vladi Kantona Sarajevo, Mirza Kušljugić, univerzitetski profesor, ekspert iz oblasti elektroenergetskih mreža i sistema, Saša Magazinović ― šef kluba zastupnika SDP-a u PS BiH i predsjedavajući Zelenog kluba, Jasmin Imamović ― gradonačelnik Grada Tuzla, Ernest Imamović ― gradonačelnik Grada Goražde, Nusret Helić, gradonačelnik Grada Gračanica, Dragan Šulović, bivši savjetnik u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i stručnjak za okoliš, Adnan Šteta ― ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo, Aleksandra Jerkov, bivša zastupnica u Narodnoj skupštini Republike Srbije i članica izvršnog odbora Akademije za razvoj demokratije, Adisa Arapović – Omerbegović, dekanesa Ekonomskog fakulteta Američkog Univerziteta u Sarajevu i Mirza Berković, viši asistent na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu.

Da li sistem javnog prevoza u lokalnim zajednicama u BiH prati distribuciju prometnih zahtjeva? Da li je on prostorno racionalan, ekološki prihvatljiv, energetski i ekonomski održiv? Kakvi su planovi ministarstva za uređenje javnog gradskog prevoza? Samo su neka od pitanja koja su otvorila diskusiju na ovim panelima te ponudila konkretne prijedloge rješenja trenutnog ekološkog problema u bh. društvu.

Ovaj događaj bila je jedinstvena prilika da se izabrani dužnosnici/e istih i/ili sličnih političkih opredjeljenja ujedine u cilju postizanja većeg uticaja na ove teme, na svim nivoima vlasti. Prisutni panelisti potpisali su Deklaraciju o budućnosti zelenih gradova u BiH kojom su se obavezali da će u svom političkom djelovanju provoditi preporuke javne politike Perspektiva zelenih gradova u Bosni i Hercegovini (https://www.fli.ba/wp-content/uploads/2021/10/fli_final_1_web.pdf) koju je predstavio Forum lijeve inicijative.

“Ekologija je stvar patriotizma i kao takva mora biti neophodna u političkim procesima“, poruka je koja je poslana s otvaranja ovog foruma.