Protekli vikend,  od 11. do  13. maja 2018 godine, u Jablanici, održana je Politička škola 2018, u organizaciji Foruma lijeve inicijative uz podršku fondacije Friedrich Ebert.

Politička škola je otvorena razgovorom  sa  Vesnom Saradžić, delegatkinjom u Domu naroda Parlamenta FBiH i Lulić Ismetom, vijećnikom u OV Jablanica. Tokom trodnevne edukacije učesnici i učesnice su sa Ismetom razgovarali o političkom aktivizmu, a nešto više o projektnom menadžmentu su mogli čuti od Jelene Pekić,  direktorice Foruma lijeve inicijative. Kako političke partije sarađuju sa nevladinim organizacijama, objasnila je  Lana Prlić,  potpredsjednica SDP BiH. Sa Muhamedom Budimlićem, profesorom na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije su razgovarali o korupciji i načinu kako da se izboriti sa istom. Radionicu javnog nastupa su odradili sa Aleksandrom Hršumom, urednikom i voditeljem emisije Zabranjeni forum. Tokom edukacije, mladi su se detaljnije upoznali sa političkim i izbornim sistemom u Bosni i Hercegovini, a koji je približio Damir Banović, asistent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Edukacija je uspješno završena sa Editom Sulejmanović, predsjednicom Kantonalnog odbora Foruma žena SDP BiH Sarajevo na temu, žena u politici.

Tokom edukativnog programa, učesnici i učesnice su posjetili Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“.

Na samom kraju, polaznicima i polaznicama je direktorica Foruma lijeve inicijative uručila certifikate o uspješno završenoj edukaciji.