Prošlog vikenda (08-10.09.2023.godine), u Sarajevu je održana treća po redu Regionalna škola diplomatije. Forum lijeve inicijative, uz podršku Međunarodnog centra Olof Palme iz Švedske, provodi ovaj projekat s ciljem povezivanja mladih lidera/ki iz zemalja Zapadnog Balkana.

Regionalna škola diplomatije okupila je ove godine 16 učesnika/ca koji su u svojim lokalnim zajednicama prepoznati kao uticajni i društveno-politički aktivni kako bi razgovarali/e o važnim regionalnim temama.

Hoda Dedić, savjetnica za vanjsku politiku u kabinetu člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića, otvorila je Regionalnu školu diplomatije. Poželjela je svim učesnicima/cama uspjeh u učenju i radu, te da znanja i vještine koje steknu upravo na ovoj školi iskoriste u svom društveno-političkom životu i radu u zajednici. Jelena Pekić, direktorica Foruma lijeve inicijative, obratila se učesnicima/ama i tako najavila program i predavače/ce Regionalne škole diplomatije, te poželjela im dobrodošlicu i uspješan rad.

Na Regionalnoj školi diplomatije učesnici/ce su učili/e, razgovarali/e i diskutovali/e o aktuelnim temama u diplomatiji i diplomatskim odnosima, sferama uticaja kojima su izložene zemlje Zapadnog Balkana, te o budućnosti multilateralizma i multilateralne diplomatije. Predavači/ce na ovom programu su pružili/e potrebna znanja mladim liderima/kama iz oblasti lobiranja i ekonomske diplomatije te poveznice između diplomatije i zaštite ljudskih prava u savremenim demokratijama. Stečene vještine će učesnicima/cama olakšati i poboljšati njihovo društveno-političko djelovanje te ojačati njihovo umrežavanje.

Regionalna škola diplomatije je jedinstven projekat u BiH ali i u regionu koji ima za cilj povezivanje mladih ljudi iz regije Zapadnog Balkana u svrhu razmjene iskustava i sticanja novih znanja i vještina u oblasti diplomatije i diplomatskih odnosa.