Tokom prethodnih nekoliko mjeseci, polaznici i polaznice su imali priliku da pohađaju Socijaldemokratsku akademiju rodne ravnopravnosti 2019, koju organizuje Forum lijeve inicijative u saradnji sa Međunarodnim centrom Olof Palme iz Švedske i fondacijom Kalevi Sorsa iz Finske.

Mogućnost da razmjenjuju iskustva te unaprijede svoja znanja i vještine za društveno i političko djelovanje, učesnici i učesnice su imali/e kroz šest modula, a neke od tema su bile: demokratski procesi i položaj žena, institucionalni i zakonodavni okvir za rodnu ravnopravnost, žene na tržištu rada, učešće žena u političkom dijalogu, mir i sigurnost te političke vještine.

Akademija se odvijala u Zenici, Sarajevu, Ključu i Kupresu. Na posljednjem modulu koji se održao u Kupresu, zajedno smo učili i diskutovali o vrstama i oblicima rodnozasnovanog nasilja, izradi i zagovaranju politika, te se kroz praktičan rad na odabranu temu radilo na pronalasku uzroka problema i prezentovanju mogućih rješenja uz korištenje osnovnih alata pri izradi dokumenta javne politike. Ono što nas posebno veseli jeste spremnost svih učesnika I učesnica na veći angažman te što su prepoznali, upravo, Forum lijeve inicijative kao partnera i podršku u budućem radu i aktivnostima.

Po završetku Akademije, svima su uručeni certifikati za uspješno završenu Akademiju uz poruku da nastave raditi na svom neformalnom obrazovanju, da nadograđuju svoje znanje i usavršavaju stečene vještine, te da nastave sa radom u svojim zajednicama i taj optimizam prenose na druge.