Uspješno okončana online Politička škola 2020

U periodu od 23. do 30. novembra 2020. godine Forum lijeve inicijative je u suradnji s partnerima Friedrich-Ebert-Stiftung BiH održao je ovogodišnju Političku školu u online formatu.

S učesnicima i učesnicama razgovarali smo, i nama, na do sada neuobičajen način – online. Politička škola trajala je ukupno pet dana i svaki dan su obrađene po dvije sesije koje se tiču različitih političkih tema. S učesnicima i učesnicama na temu socijaldemokratije i političkog spektra razgovarao je Miroslav Žinovanović, bivši zamjenik gradonačenika Grada Sarajeva, a na temu socijaldemokratije i prava radnika i radnica razgovarala je dugogodišnja politička aktivistica Besima Borić. O izbornom sistemu BiH i načinima na koji se biraju politički dužnosnici govorio je Irfan Čengić, pravnik i stručnjak za izborni sistem. O značaju većeg angažamana žena za politiku i društvo govorili su Karolina Leaković iz SDP-a Hrvatske i Adnan Kadribašić pravnik, feminista i stručnjak za pitanja ravnopravnosti spolova teme.  O pitanjima koja se tiču lokalnih zajednica, vijećničkih inicijativa, funkcioniranju vijeća, usvajanju općinskog/gradskom budžeta govorili su Anisa Bašović Čengić, aktuelna vijećnica u OV Stari Grad i Almir Babajić vijećnik u GV Zenica. Političko brendiranje i korištenje društvenih mreža u svrhu političke promocije učesnici i učesnice prošli su sa Unom Bejtović – vlasnicom PR tvrtke, Bejtović Communications. Također, o ulozi nevladinog sektora i njegovom značaju za politiku, društvo govorio je Malik Garibija FLI Policy Lab menadžer i bivši ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo. Također na panel diskusiji učesnici i učesnice imali su priliku razgovarati s Ines Kavalec iz Udruženja Dajte nam šansu, Milicom Pralica iz Udruženje Oštra Nula iz Banja Luke i Amerom Bahtijarem novinarom portala Tacno.net.

Iznimno zadovoljstvo nam predstavlja činjenica da je i ove godine, uprkos pandemisjke situacije s virusom COVID-19 realizirana Politička škola te se zaista nadamo da ćemo se na sljedećoj Političkoj školi, naredne godine, družiti uživo.