Tokom vikenda u Sarajevu je uspješno održan drugi modul Akademije socijalne demokratije od 14.-16. juna na temu „Multikulturalizam, model budućnosti“.  Akademija je realizovana u partnerskoj saradnji Foruma lijeve inicijative sa fondacijom Kalevi Sorsa.

Cilj ovog modula Akademije je bio da se učesnici upoznaju sa pojmom multikulturalizma te zašto je multikulturalizam model budućnosti kao i to gdje se nalazimo kao društvo.

Ova tema okupila je  mnogo učesnika iz nevladinog i političkog sektora.

Tokom ovog modula Akademije socijalne demokratije, učesnice i učesnici su imali priliku slušati predavanja doc. dr. Benjamine Londrc o multikulturalizmu i njegovim oblicima kroz historiju, zatim Jasmina Hasića o etničkoj izgradnji mira, Damira Banovića o institucionalizaciji i pravima manjina. Drugi dan je također obilježen predavanjem Hanne- Mari Tarvonen, novinarkom iz Finske o ulozi medija u multikulturalizmu, te predavanjem Srđana Vujovića o posljedicama na multikulturalizam.

Zadnji dan učesnici su zajedno sa panelistima; Ivanom Marić, Hanne- Mari Tarvonen i Ismetom Lulićem diskutovali o porastu desnog vala u Evropi i svijetu.