Proteklog vikenda u saradnji sa Nacionalnim Demokratskim institutom, kao inicijatorom i nosiocem projekta, te Međunarodnim centrom Olof Palme, Progres institutom iz Makedonije, Novim društvom iz Hrvatske i Forumom lijeve inicijative iz Bosne i Hercegovine, završen je prvi modul Regionalne političke akademije socijaldemokratskih stranaka 2015.

Akademija ima za cilj edukaciju mladih socijaldemokrata iz oblasti kreiranja i izrade javnih politika. Program je počeo 2013, godine i uspješno je nastavljan i tokom 2014-2015 godine gdje su učestvovali predstavnici Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Albanije i Bosne i Hercegovine.

Akademiju je otvorila Ana Radičević, programska direktorica regionalnog ureda Nacionalnog demokratskog instituta i Besima Borić, članica Glavnog odbora SDP BiH. Tokom trajanja akademije učesnici i učesnice su imali priliku slušati predavanja i raditi u grupama sa eminentnim mentorima/icama i predavačima/icama Miroslavom Živanovićem, Feridom Čustović, Aleksandrom Spasov, Judit Tanczos, Milošem Đajićem, Nerminom Zaimović Uzunović, Snježanom Ivandić Ninković.

Zadnji dan akademije, učesnike i učesnice je pozdravio i generalni sekretar Socijaldemokratske partije BiH Irfan Čengić.