U periodu od 25. do 27. septembra u Sarajevu, održan je posljednji, finalni susret ovogodišnje Socijaldemokratske akademije rodne ravnopravnosti. Na finalnom susretu učesnici i učesnice su imali priliku čuti i razmijeniti mišljenja i stavove s aluministima i aluministicama Socijademokratske akademije rodne ravnopravnosti, odnosno učesnicima/ama koji su ovu akademiju pohađali prethodnih godina.

Također, razgovarali su s predstavnicima međunarodnih organizacija o mogućnostima intenziviranja saradnje između aktivista/ica i nevladinog sektora. O ovoj temi razgovarali su s Nerminom Kujovićem, naučnim saradnikom u fondaciji Freidrich Ebert Stiftung BiH. O društvenim mrežama i političkoj komunikaciji putem istih, imali su priliku razgovarati s mladim zastupnikom u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Irfanom Čengićem.

Politička komunikacija i rodna ravnopravnost – šta je to i zašto je važno znati  ispravno politički komunicirati, Izrada strategije komuniciranja sa medijima, Kako napraviti političku poruku – izgradnja „priče“ teme su koje su ovogodišnji učesnici i učesnice Socijaldemokratske akademije rodne ravnopravnosti prošli/e s medijskim trenerom i novinarom Aleksandrom Hršumom.

U nedjelju učesnicima i učesnicama su dodjeljeni certifikati za učestvovanje na sedam modula Socijaldemokratske akademije rodne ravnopravnosti. Nadamo se da će znanja stečena na  Akademiji moći primijeniti u svom budućem radnom ili aktivističkom angažmanu te da će i dalje učestvovati na edukacijama ovakvog tipa koje organizuje Forum lijeve inicijative. Finalni susret Akademije održan je uz pomoć Međunarodnog Olof Palme centra.