U partnerstvu s fondacijom Friedrich Ebert Stiftung proteklog petka, 18. septembra, održan je prvi Policy Talks – potpuno novi format razgovora o javnim politikama. Na Policy Talksu predstavljeno je pet javnih politika koje mogu pomoći lokalnim zajednicama u narednom periodu. U nepuna dva sata autori/ce su na jako inspirativan, sažet i nadasve zanimljiv način prezentirali analize iz raličitih domena društvenog života te dali preporuke koje se mogu implementirati na lokalnom nivou. Politike koje su predstavljene su: Energetska efikasnost u BiH autora Faruka Hadžića, Inkluzivne lokalne zajednice autorice Irme Efendić Adžajlić, Ekonomija u postpandemijskom vremenu autora Ajdina Kahrovića, Javni radovi u lokalnoj zajednici autora Malika Garibije i Otvorenost lokalnih samuprava autora Samira Avdića.

Cilj ovih politika i analiza jeste da identifikuju probleme u Bosni i Hercegovini iz odabranih oblasti te svim nivoima vlasti ponude rješenja i prekoporuke. Pored predstavljanja analiza, prisutni su bili i izabrani dužnosnici – Neira Avdibegović Dizdarević i Irfan Čengić, koji su dali svoj osvrt i komentirali navedene analize.

Događaj je organizovan uz poštivanje preporuka nadležnih institucija, a koje su u vezi s SARS-CoV-2 virusom. Građani i građanke su događaj mogli pratiti putem naših Facebook stranica i putem Zoom aplikacije. Također prisutni su mogli postaviti pitanja prezentatorima/cama politika.