U četvrtak, 28. januara, održana je javna tribina na temu Razvoj saobraćajne infrastrukture i javnog prevoza. Panelisti javne tribine bili su Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, Adnan Šteta i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBIH, Ivan Boban.

Fokus održane javne tribine bila je saobraćajna infrastruktura kao preduvjet napretka u obuhvatu Federacije BiH i Kantona Sarajevo, kao i izazovi koji predstoje kada je ova tematika u pitanju. Poseban akcenat stavljen je na dinamiku izgradnje autocesta u FBiH, te na unapređenje javnog prevoza u Kantonu Sarajevo kroz nabavku novih vozila, uvođenje novog tarifnog sistema, zatim uspostavljanje novih trolejbuskih linija, te rekonstrukciju tramvajske pruge i saobraćajnica. Prema riječima uvodničara ohrabruje činjenica da će blizu 80% javnog prevoza u Kantonu Sarajevo činiti ekološki prevoz, što će imati izuzetno pozitivan  utjecaj na čistoću zraka, ali i na masovnije korištenje javnoga prevoza u odnosu na ono što imamo danas.

Također, javnoj tribinu su, između ostalih, prisustvovali i izabrani dužnosnici svih nivoa vlasti: Saša Magazinović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Damir Mašić, Irfan Čengić i Lana Prlić, zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te načelnici općina Stari Grad i Novo Sarajevo, Ibrahim Hadžibajrić i Hasan Tanović koji su dali kratki osvrt o stanju saobraćajne infrastrukture na području općina na čijem su čelu, kao i eventualnim prijedlozima za razvoj iste.

Obzirom na važnost same teme, nakon uvodnih izlaganja uslijedila je konstruktivna diskusija.