Sredinom januara je uspješno realizirana završna radionica Strateško planiranje u lijevo orijentiranim organizacijama u okviru projekta Youth Empowerment Strategy / Strategija osnaživanja mladih kojeg je realizirao Forum lijeve inicijative uz podršku Međunarodnog Centra Olof Palme.

Radionici su prisustvovali predstavnici lijevo orijentiranih organizacija iz Tuzle, Doboja i Bihaća gdje su predstavili strateške planove jačanja mladih u njihovim organizacijama. Realizacijom ovog projekta, učesnici su osposobljeni da strateški promišljaju probleme sa kojima se susreću mladi u njihovoj okolini i modalitetima rješavanja tih problema.

Direktor Foruma lijeve inicijative, Miroslav Živanović, je naglasio potrebu da se mladi što više društveno-politički angažiraju jer samo tako mogu doprinijeti stvaranju prosperitetnijeg društva, te iskazao potrebu da se slični projekti realiziraju i ubuduće.

Jonas Anderson, predstavnik Međunarodnog Centra Olof Palme, izrazio je zadovoljstvo što je ovaj projekat uspješno realiziran i što su mladi dobili priliku da steknu vještine i znanja kako strateški promišljati probleme sa kojima se susreću i načinom rješavanja istih. On je također naveo da će Međunarodni Centar Olof Palme i dalje podržavati aktivnosti u Bosni i Hercegovini koja imaju za cilj jačanje lijevo orijentiranih organizacija s ciljem stvaranj što pravednijeg društva u Bosni i Hercegovini.

Radionici je također prisustvovao i novoizabrani generalni sekretar SDP-a, Irfan Čengić. U svom obraćanju učesnicima, on je ukazao da je moguće da se mladi izbore za bolji položaj u društvu, ali to prvo moraju uraditi u svojim organizacijama. U tom pogledu ovakvi seminari su od velikog značaja, jer omogućuju mladim da kroz sticanje novih vještina i razmjenom iskustava uviđaju koji su najefektivniji načini rješavanja izazova u njihovoj okolini.

[fbalbum url=https://www.facebook.com/media/set/?set=a.340225289516120.1073741859.180284128843571&type=1 limit=30]