Profesorica Jasmina Husanović predavanjem o strategiji djelovanja ljevice zatvorila IV modul Akademije


Završni modul Akademije socijalne demokratije održao se u Tuzli, gdje su se učesnici i učesnice iz cijele Bosne i Hercegovine prvi dan susreli sa gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem. U toku uvodnog predavanja na temu „Ljevica u BiH – komunistička zaostavština i/ili progresivna snaga,“ Imamović je naglasio da je vrijednost antifašizma ključna za ljevicu u BiH, ne zanemarujući i druge vrijednosti koje su jednako važne, poput odgovarajućih ekonomskih i socijalnih politika.

Tokom predavanja je diskutovano o pobjedi i izazovima SDP BiH u Tuzli, Gračanici, Gradačcu, Lukavcu, Živinicama, Maglaju, Bosanskoj Krupi, Ključu; o potrebi ujedinjenja ljevice na BH političkoj sceni, te izazovima sa kojima se susreće SDP BiH u borbi za radnička prava i jedinstvo države. Učesnici i učesnice akademije su naročito bili zainteresovani za pitanja ujedinjenja ljevice, odnosno načina uključivanja svih  društvenih slojeva koji zagovaraju ideje socijaldemokratije.

Drugi dan Akademije, počeo je razgovorom sa Eminom Busuladžić iz DITE o radničkom samoupravljanju i značaju solidarnosti, te nastavljeno predavanjem o Korupciji i odgovoru ljevice – kako ljevica može postati predvodnik antikorupcijskog pokreta, koje je održao profesor Eldan Mujanović. O pitanjima raspodjele razgovarano je sa profesoricom Adisom Omerbegović-Arapović, te o aspektima političke ljevice i građanske ljevice sa Damirom Marjanovićem.

Prije evaluacije od strane učesnika i učesnica Akademije, održano je i interaktivno predavanje na temu Socijaldemokratija vs. bh. etnokratija: strategija djelovanja ljevice u nadolazećem periodu, koje je održala profesorica Jasmina Husanović.

Ovim modulom se završava ovogodišnja Akademija socijalne demokratije koja se realizuje u saradnji partnerskih organizacija Foruma lijeve inicijative i Fondacije Friedrich Ebert. Prva tri modula su održani na Jahorni, u Vogošći i Neumu, te su tretirali oblasti lokalne samouprave, političke ekonomije i političke komunikacije.