Dvodnevni trening “Istraživanje javnog mnijenja”  koji se održao 19.-20.11.2016. godine u Sarajevu, uspješno je realizovan uz podršku Foruma lijeve inicijative i Nacionalnog demokratskog instituta.

Cilj treninga je bio da se učesnici i učesnice obuče da samostalno provode istraživanje javnog mnijenja i analizu provedenog istraživanja.

Trening je otvorio projekt koordinator Malik Garibija, koji je učesnicima i učesnicama predstavio cilj treninga, i pojasnio teme koje će se obrađivati i njhovu važnost za rad istraživanja sa kojima će se susretati u radu za potrebe istraživanja javnog mnijenja. Treningu su prisustvovali i gosti iz regiona, kao i program asistent iz NDI Washington, Kent Fogg.

Referent Ivan Stefanovski, doktorant na Fakultetu političkih nauka i sociologije iz Makedonije, i referentica Selma Kapo, voditeljica društvenih istraživanja u IPSOS-u, su učesnike i učesnice, koji su aktivisti i aktivistice Foruma lijeve inicijative i pripadnici/ce političkih partija lijeve orijentacije opskrbili znanjem i smjernicama za samostalan rad istraživanja javnog mnijenja za potrebe svojih organizacija iz kojih dolaze.