Predstavnici Foruma lijeve inicijative boravili su u dvodnevnoj posjeti  Beogradu, gdje su se sastali sa predstavnicima Centra modernih veština, Fondacije Centar za demokratijuFondacije Friedrich Ebert u Srbiji i Centrom za edukaciju Demokratske stranke. Posjeta organizacijama je realizovana uz podršku Regionalnog programa Nacionalnog demokratskog instituta, sa ciljem razmjene znanja i iskustva u oblasti političkog obrazovanja, političke komunikacije, javnih politika, te uspostavljanja saradnje i jačanja komunikacije između sličnih organizacija u regionu.

Delegaciju Foruma lijeve inicijative (FLI) predvodili su direktor udruženja Miroslav Živanović i koordinatorica za programe i projekte Jelena Ćebić, koji su tokom odvojenih razgovara sa predstavnicima partnerskih ogranizacija sa sjedištem u Beogradu, predstavili misiju i djelovanje Foruma lijeve inicijative, trenutne aktivnosti i planove za budućnost, te informisali sagovornike o aktulenim društveno političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovora sa predsjednikom upravnog odbora Centra modernih veština Milošem Đajićem i administrativnom menadžerkom Tamarom Javanović, naglašena je uloga i značaj političkog obrazovanja, sa posebnim osvrtom na teme kao što su ideološka osnova socijaldemokratskih partija, izrada praktičnih politika, javni nastup te specifične edukacije namjenjene mladima, ženama i drugim ciljnim skupinama. Posebno interesovanje kod predstavnika FLI-ja je izazvao program dvosemestralnih predavanja o političkoj komunikaciji i socijaldemokratiji koji već duži vremenski period Centar modernih vještina uspješno realizuje uz podršku Fondacije Friedrich Ebert.

Prilikom posjete Fondaciji Friedrich Ebert (FES), u razgovoru sa projekt koordinatoricom Anom Manojlović prenijeta su pozitivna iskustva saradnje Foruma lijeve inicijative i predstavništva FES-a u Bosni i Hercegovini, te predstavljen projekat Treninga trenera za Političku školu socijalne demokratije, čiji će se prvi modul održati sredinom oktobra u Sarajevu. Manojlović je predstavila brojne projekte koje FES Srbije realizuje u saradnji sa partnerskim organizacijama, te posebno istakla značaj programa TOTAL – training of trainers and lecturers.

Na kraju prvog dana posjete Beogradu, upriličena je i posjeta Fondaciji Centar za demokratiju gdje su predstavnici FLI-ja razgovarali sa generalnom sekretarkom Natašom Vučković. Pored upoznavanja sa aktuelnim programima i projektima koje realizuje Centar za demokratiju, tokom razgovara ukazana je potreba za saradnjom u oblasti zaštite i promocije ekonomskih i socijalnih prava u Bosni i Hercegovini, budući da Centar za demokratiju u Srbiji već duži niz godina radi u ovoj oblasti, te ima značajne rezultate ostvarene kroz brojne projekte i kampanje.

Tokom drugog dana posjete, predstavnici FLI-ja su imali priliku da razgovaraju sa predstavnicima Demokratske stranke o aktivnostima i načinu djelovanja Centra za edukaciju osnovanog 2006. godine. Šef poslaničke grupe DS-a u Narodnoj skupštini Republike Srbije, Borko Stefanović, poslanica u Skupštini Jovana Joksimović i predstavnica ženske omladinske mreže Jovana Majstorović govorili su o osnivanju Centra za edukaciju, izazovima sa kojima su se susretali i izuzetno bogatom iskustvu, te dali konkretne preporuke i savjete kada je u pitanju koncept i suština djelovanja jednog političkog centra za edukaciju.

Tokom svih posjeta razmjenjena su praktična znanja i iskustva, brojni materijali i publikacije, te iskazana obostrana spremnost za saradnju i realizaciju zajedničkih projekata u budućnosti. Učesnici sastanaka posebnu zahvalnost su iskazali Nacionalnom demokratskom institutu koji je omogućio da se realizuju ovi sastanci i uspostavi saradnja između Foruma lijeve inicijative i partnerskih organizacija u Srbiji.