U Sarajevu je 18. 09. 2013. održana konferencija «Dijalog o socijaldemokratiji: Promišljanja, ideje, stavovi i pitanja o socijaldemokratskoj ideologiji i aktuelnoj politici u Bosni i Hercegovini» u organizaciji Fondacije Friedrich Ebert, a u saradnji sa Forumom sindikalnih aktivita i aktivistica SDP BiH.

Konferenciju su otvorile Besima Borić, predsjednica Foruma sindikalnih aktivista i aktvistica SDP BiH i Judith Illerheus, direktorica Fondacije Friedrich Ebert.

Dijalog je vođen u okviru tri glavne teme:

• Identitet, kriza i izazovi socijaldemokratije u Bosni i Hercegovini danas
• Izgradnja «dobrog društva» u bosanskohercegovačkom kontekstu
• Održivo društvo jednakosti i solidarnosti

Uvodničari i panelisti za svaku od tri sesije bili su istaknuti naučni i društveni radnici i radnice: Esad Zgodić, Nerzuk Ćurak, Srđan Puhalo, Đorđe Latinović, Enver Kazaz, Dino Abazović, Elvis Fejzić, Salmedin Mesihović, Goran Behmen, Nina Marković, Slavko Dragičević, Miroslav Živanović, Srebrenka Viđen, Avad Bahto i Nermin Kujović.

U diskusiji je učestvovao veliki broj istaknutih profesora i društveno-političkih radnika i radnica: Mirko Pejanović, Ante Domazet, Ismet Bajramović, Lidija Korać, Karlo Filipović, Fedra Idžaković, Miro Lazović, Obrad Belenzada, Slaven Kovačević i drugi.

Diskusiju su moderirale Emina Abrahamsdotter, Besima Borić i Tanja Topić.

Najvažnije akcente, ideje i razmišljenja, iskazane od strane učesnika i učesnica, sažeti su u nekoliko zaključaka koji bi mogli poslužiti u političkoj praksi stranaka socijaldemokratske i slične orijentacije, kao i za nastavak njegovanja kulture javnog i otvorenog dijaloga o socijaldemokratiji u Bosni i Hercegovini.

Zaključke konferencije možete preuzeti ovdje.