Razmjena znanja i iskustva sa socijaldemokratima iz Austrije

Mladi vijećnici i vijećnice, aktivisti i aktivistice Foruma lijeve inicijative proteklog vikenda (15. – 17. decembra 2017. godine)  bili su na studijskoj posjeti u Beču.

Posjetu je realizovao Forum lijeve inicijative uz podršku Međunarodnog centra Olof Palme s ciljem uspostavljanja saradnje i razmjene iskustva među mladima lijeve političke orijentacije.

Socialdemokratska partija Austrije ukazala nam je povjerenje te upriličila bogat i edukativan program za učesnike i  učesnice.

Mladi ljudi su imali priliku da razgovaraju sa generalnom sekretarkom Foruma žena Sozialdemokratische Partei Österreichs Andreom Brunner i razmijene iskustva glede trenutne političke situacije u Bosni i Hercegovini i Austriji.

Nakon posjete centrali SPÖ Austrije, učesnice i učesnici studijske posjete su razgovarali i sa bivšom zamjenicom gradonačelnika Beča Renate Brauner u Gradskoj vijećnici, koja je dala osnovne podatke o Beču i govorila o politikama koje grad Beč ima prema mladima. Razgovoru se  pridružio i direktor za edukaciju SPÖ Austrije, Markus Schober. Schober je  omogućio da mladi prisustvuju zasjedanju Gradskog vijeća Grada Beča, nakon čega je sa učesnicima studijske posjete razgovarao o ekonomskom razvoju Beča i edukativnim programima koje provode.

Drugi dan posjete je obilježen je humanitarnim koncertom Sanela Redžića i Boška Jovića – Bosnian Classic Guitars, u Vojno – historijskom muzeju u saradnji sa Bosansko – hercegovačkom  kulturnom platformom (BHKP). Prihod ide za beskućnike koji stanuju u Caritasovom smještaju „Gruft“.