U saradnji sa Laburističkom partijom Velike Britanije i Fondacijom Max van der Stoel iz Holandije, Forum lijeve inicijative i regionalni partneri iz Srbije, Crne Gore te Sjeverne Makedonije implementiraju regionalni projekat koji ima za cilj povećati inkluziju i vidljivost manjinskih, ranjivih i ugroženih grupa u društvu, medijima, ali i u procesima donošenja odluka.

Ovogodišnji Trening je održan od 28-30. juna 2024. godine u Solunu (Grčka), a okupio je mlade ljude iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije kako bi razgovarali/e o položaju i statusu ljudskih prava, te pravima ugroženih grupa.

Učesnici/ce Regionalnog treninga imali/e su priliku razgovarati o vrijednostima socijaldemokratije i ljudskim pravima, nacionalnim zakonodavstvima i mogućnostima povećanja uključivanja pojedinaca i grupa u procese donošenja odluka. Fokus je stavljen na jačanje kapaciteta mladih ljudi kako bi samostalno provodili trenerske programe kod ciljnih grupa i uticali na stvaranje pozitivnih promjena u društvu, te pratili uticaj inkluzije na društvene procese.

Treneri/ice koji/e su uspješno završili/e obuku, nastaviti će svoj angažman na edukativnim programima koji će se realizovati u drugoj polovini 2024. godine, u Bosni i Hercegovini.