U Zenici počela Socijaldemokratska akademija rodne ravnopravnosti

sdr


Forum lijeve inicijative u saradnji sa Međunarodnim centrom Olof Palme, proteklog vikenda, 12.-14. aprila 2019. godine u Zenici, je realizovao I i II modul Socijaldemokratske akademije rodne ravnopravnosti pod nazivom „Demokratski procesi i položaj žena, institucionalni okvir za rodnu ravnopravnost“.

Modul su otvorile prof. Nermina Zaimović Uzunović, predsjednica FOŽ SDP BiH i Jelena Pekić, direktorica Foruma lijeve incijative. U svom uvodnom obraćanju su ukazale na važnost tema koje će se obrađivati tokom I i II modula Akademije te su polaznicama i polaznicima poželjele uspješan rad.

Cilj Akademije je da se učesnice i učesnici upoznaju sa demokratskim procesima i položajem žena, institucionalnim i zakonskim okvirom za rodnu ravnopravnost, položaju žena na tržištu rada, uloga i uticaj žena na politički dijalog, žene, mir i sigurnost.

Tokom dvodnevnog seminara, učesnici i učesnice su imali priliku da kroz radionice saznaju o ženama u političkim partijama, ženama u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti te o primjeni zakona o ravnopravnosti spolova u Bosne i Hercegovine.