Forum lijeve inicijative u saradnji sa Foundation Max van der Stoel i Foundation for European Progressive Studies ovaj vikend na Jahorini realizirao je edukaciju iz programa za mlade pod nazivom Ulaganje u mladi ljudski kapital i napredne saveze/ Deeping Democracy – Investing in young human capital and progressive alliances .

Ovo je treća godina saradnje FLI, FMS i FEPS na ovom programu. Ove godine edukaciju je prošlo ukupno 22 učesnika iz cijele Bosne i Hercegovine koji su imali priliku razmijeniti iskustva od gostujućih trenera iz Holandije kroz vježbe, igre simulacije i otvorene diskusije učiti o načinima razvoja strategija za rješavanje društvenih problema.

Cilj edukacije je osnaživanje mladih za društveno političko djelovanje kroz edukaciju iz oblasti izrade strategije aktivističkog djelovanja, definisanja ciljeva, identifikovanja ciljnih grupa, kroz edukaciju o načinima i modelima organizovanja aktivista i aktivistica za političku akciju. Također, važan segment edukacije je bilo učenje o metodama pregovaranja i lobiranja uz primjere uspješne prakse iz Evrope, Bosne i Hercegovine i svijeta.