Mladi vijećnici i vijećnice, akademci i akademke Foruma lijeve inicijative su od 19.-21. novembra 2018. godine bili na studijskoj posjeti u Makedoniji. Posjetu je realizovao Forum lijeve inicijative uz podršku Međunarodnog centra Olof Palme s ciljem uspostavljanja saradnje i razmjene iskustva među mladima lijeve političke orijentacije.

Sestrinska organizacija Progres institut iz Makedonije upriličila je bogat i edukativan program za učesnike i učesnice, a čiju su predstavnici Spasov Aleksandar i Zafirov Toshe, na početku studijske posjete upoznali mlade ljude sa svojom organizacijom i ključnim aktivnostima koje Progres provodi.

U Socijaldemokratskom savezu Makedonije, mlade vijećenike, vijećnice, akademke i akademce je dočekao generalni sekretar SDSM-a Kiracovski Aleksandar, organizacioni sekretar Zecevikj Mile, predsjednik SDMM-a Kaevski Darko i zastupnik SDSM-a Popovski Aleksandar.

U Sobranju, parlamentu Makedonije, učesnici i učesnice su imali priliku da razgovaraju sa Mirakovskom Sonjom, zastupnicom NSDP-a i Kaleska Vancheva Snežanom, zastupnicom SDSM-a.

Tokom studijske posjete Makedoniji, organizovan je i sastanak sa gradonačelnikom opštine O. Gazi Baba, Georgievski Borisom i gradonačelnikom O. Butel, Smilevski Velimirom, gdje se razgovaralo o pitanjima od lokalnog interesa i radu vijećnika i vijećnica u OV.

O saradnji civilnog društva i političkih partija, zatim o Šarenoj revoluciji i dešavanjima u Makedoniji u proteklom vremenu mladi ljudi su razgovarali sa Tufegdzik Ivanom i Bogoevski Pavlom.

Posljednja posjeta je bila upriličena u vladi Republike Makedonije, gdje je učesnike i učesnice ugostio premijer Republike Makedonije, Zaev Zoran zajedno sa svojim saradnicima. Učesnici i učesnice su imali prilike razgovarati sa premijerom o aktuelnim dešavanjima u zemlji, zatim su razmijenili iskustva o potrebi i značaju aktivizma mladih u društvu i na političkoj sceni.