Fondacija Max van der Stoel i Forum lijeve inicijative  ovaj vikend u Sarajevu realizirali su edukaciju iz programa za mlade nazivom Future of Social Democracy in Europe and its Neighbourhood: Investing in young human capital / Budućnost socijaldemokratije u Evropi i susjedstvu: Investiranje u mladi ljudski kapital.

Dvije paralelne grupe od ukupno 33 učesnika iz cijele Bosne i Hercegovine, imale su priliku razmijeniti iskustva i od domaćih i gostujućih trenera iz Holandije kroz vježbe, igre simulacije i otvorene diskusije učiti o načinima razvoja strategija za riješavanje društvenih problema.

Cilj edukacije je osnaživanje mladih za društveno političko djelovanje kroz edukaciju iz oblasti izrade strategije aktivističkog djelovanja, definisanja ciljeva, identifikovanja ciljnih grupa, swot analize i analize stakeholder-a; kroz edukaciju o načinima i modelima organizovanja aktivista i aktivistica za političku akciju. Također, važan segment edukacije je bilo učenje o metode pregovaranja i lobiranja uz primjere uspješne prakse iz Evrope i svijeta.