U organizaciji Foruma lijeve inicijative i Olof Palme International 07. i 08.11.2015. godine, održano je Strateško planiranje u Zenici na kojem su prisustvovali članovi Foruma mladih iz općinskih organizacija sa prostora Zneničko- Dobojskog Kantona kao i trenutno rukovodstvo KO FOM SDP BiH ZDK. Na seminaru je napravljen strateški plan djelovanja a u izradi su učestvovali članovi kao i treneri iz Foruma lijeve inicijative kako svojim diskusijama tako i određenim analizima trenutnog stanja u FOM-u.

Velika pažnja je posvećena primjerima dobre prakse iz Velike Britanije i Švedske gdje je stavljen akcenat na neke pozivitne stvari koje bi se mogle primijeniti u našoj državi. Nakon izvršene SWOT analize trenutnog stanja, doneseni su zaključci da se treba popraviti saradnja sa nevladinim organizacijama kao i koordinacija između općinskih Foruma mladih iz ZDK.

Na sljedećoj sjednici Koordinacije KO FOM SDP BiH ZDK će se napravljeni strateški plan razmotriti i utvrditi plan sprovođenja uz zadate rokove.