Prva Regionalna diplomatska škola realizirana u Sarajevu


Proteklog vikenda u Sarajevu, otvorili smo prvu Regionalnu školu diplomatije.

Učesnicima i učesnicama dobodošlicu su poželili Jelena Pekić, direktorca Foruma lijeve inicijative i Saša Magazinović, zastupnik u u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Devetnaest učesnika i učesnica iz regiona, na početku programa imali su priliku slušati predavanje na temu Diplomatsko ponašanje i rječnik u praksi; Vrste i karakteristike diplomatije i njihov značaj za napredak države. O ovim temama govorio je Ivan Barbalić bivši ambasador BiH u Ruskoj Federaciji i pri UN.

Drugi dan Regionalne škole diplomatije, prvi razgovor učesnici su imali sa diplomatom i novinarom Zlatkom Dizdarevićem, na temu Sfere utjecaja-nova realnost.  Također, učesnici imali priliku slušati trenutnog ambasadora BIH u Holandiji, Almira Šahovića koji je govorio na temu Da li je Multilateralizam propao?

Drugi dio dana, učesnici i učesnice imali su priliku podijeliti iskustva i naučiti nešto više iz oblasti Lobiranja kao alata ostvarivanja interesa države te više čuti o značaju ličnih odnosa u diplomatiji o čemu je govorio Osman Topčagić, bivši ambasador, Šef Misije BiH pri EU u Briselu.

Također, sa učesnicima je razgovarao i Emir Đikić, direktor CEFTA Sekretarijata u Briselu, na temu Ekonomska diplomatija, ekonomska saradnja i odnosi u diplomatiji.

Regionalna škola diplomatije završena je predavanjem na temu Multilateralna diplomatija i ljudska prava o kojoj je govorila Bojana Urumova, šefica ureda Vijeća Evrope u Sarajevu.

Možemo reći da je projektni tim Foruma lijeve inicijative uz ogromnu podršku domaćina prve Regionalne škole diplomatije Saše Magazinovića, zastupnika u Parlamentaroj skupštini Bosne i Hercegovine, zaista uspješno realiziao po prvi put jednu školu ovakvog karaktera.