Učesnica Akademije Maja Bjelan Karičić: Do ekonomskog osnaživanja žena u Starom Gradu


Građani i građanke Bosne i Hercegovinie susreću se sa teškom ekonomskom situacijom u zemlji gdje zbog prisutne korupcije i neptizma veliki broj ljudi ne može naći posao. Tim problemom naročito su pogođene žene i samohrane majke kao marginalizovane grupe u društvu. Jedan od učestalijih problema predstavlja neaktivnost žena u lokalnim zajednicama i njihova socijalna isključenost. Možda zato što još uvijek žive u patrijahalnim porodicama, a možda jer nemaju priliku za rad. Vrlo često, u društvima se to dešava zbog nepostojanja funkcionalnog sistema, koji će ih ohrabriti i potaknuti da uče i žive od svog rada.  Stvaranje pozitivne atmosfere daje ženama snagu i volju za drugačijim društvom.

Domovi kulture su nekada bili glavno mjesto za okupljanje mladih, žena, penzionera, penzionerki, radnika i radnica gdje su mogli da se sretnu, razgovaraju, igraju neku društvenu igru, razvijaju kreativnost, ili na bilo koji drugi način učine svoj život društveno bogatijim. Rijetko koji od porušenih objekata je obnovljen i vraćen u funkciju.

Jedna od uspješnih priča kako osnažiti žene, dolazi iz općine Stari Grad Sarajevo. Naime, Dom kulture na Vratniku je bio prioritet Općine Stari Grad pri obnavljanju i nakon nekoliko godina je opet stavljen na raspolaganje stanovnicima Vratnika. Međutim, ono što je nedostajalo u Domu kulture su sadržaji, oprema i promocija. Opremanjem objekta, daje se mogućnost mnogim pojedincima, pojedinkama ili organizacijama da okupljaju djecu, mlade, žene i ponude svoje usluge, dijele svoje znanje sa drugima kako bi zadovoljili potrebe građana i građanki.

Sve ovo ima za cilj umrežavanje korisnika i korisnica doma, da služi kao inkubator ideja i baza za entuzijazam i stvaralačke ideje.

Zbog toga smo pokrenuli projekat „Budi aktivna, učini društvo boljim“. U proteklom periodu u Domu kulture na Vratniku  smo realizovali brojne edukacije, kurseve, i različite programe sa fokusom na fizičku aktivnost i zdrav život žena. Polazna osnova bila je osnaživanje žene kroz ekonomsko i socijalno osamostaljivanje. Realizovali smo kurseve koji mogu osposobiti žene za pokretanje vlastitog samostalnog kreativnog obrta. Broj nezaposlenih osoba uvijek je u disbalansu, odnosno među nezaposlenim i neaktivnim osobama je uvijek više žena. To se mora prevazići, i žene se moraju osnažiti kako bi same zarađivale i sticale novac od svog rada.

Projekat je trajao 6 mjeseci, a finansiran je od stranih donatora u iznosu od  18.535 KM. Kroz projekat smo radili i sa mladim osobama, učenicima i učenicama, kreirajući pozitivno okruženje za kvalitetan boravak izvan škole ili kuće. Donatori su projekat označili kao veoma uspješan te su najavili nastavak saradnje.