Proteklog vikenda od 21.-23.maja u Neumu održan je trening Izrada javnih politika. Edukacija je bila namjenjena mladim političkim aktivistima i aktivisticama, kao i NVO aktivistima i aktivisticama, te društveno angažiranim osobama. Na samom početku polaznici i polaznice su imali priliku razgovarati sa zastupnikom u Skupštini HNK, Ismetom Lulićem o aktivizmu mladih te planskom političkom djelovanju.

Učesnici i učesnice ovog edukativnog programa imali su mogućnost proširit znanje o procesu izrade javnih politka, kao i glavnim fazama, koracima i instumentima u oblikovanju i implementaciji javnih politika. Kroz interaktivne radionice u sklopu treninga polaznici i polaznice su imali priliku da se okušaju u izradi jednostavnih policy dokumenta. Također, edukacija je bila popraćena aktivnom diskusijiom i interaktivnim razgovorom između polaznika/ca i edukatora.

Kroz nastavak programa najuspješniji polaznici i polaznice će uz mentorsku podršku u okviru FLI Policy Lab-a  imati mogućnost da učestvuju u izradi dvije javne politke koje će biti predstavljene krajem godine.

Ovaj program realizuje Forum lijeve inicijative u saradnji sa partnerskom organizacijom Fondacijom Kalevi Sorsa iz Finske.