Tokom vikenda, 12. i 13. aprila, održan je Trening trenera za Političku školu socijalne demokratije u saradnji sa fondacijom Friedrich Ebert Stiftung.

Mladi ljevičari su proteklog vikenda u Sarajevu, unatoč lijepom vremenu, dane proveli u radnoj atmosferi. Za njih je Forum lijeve inicijative (FLI), uz nesebičnu i sveobuhvatnu podršku fondacije Friedrich Ebert Stiftung (FES), organizovao Trening trenera za Političku školu socijalne demokratije.  Od mnogobrojnih prijavljenih kandidata, njih 15 je dobilo priliku da postanu treneri, te da tako nastave širiti ideje socijaldemokratije u svojim lokalnim zajednicama i društvenim krugovima.

Prisutnima se obratio Nermin Kujović, naučni saradnik fondacije Friedrich Ebert, koji je istaknuo da je veoma bitno da se mladi ljudi usmjere i na neformalno obrazovanje, te da Fondacija nastoji podržati seminare, radionice i treninge ovakvog tipa.  Takođe, prisutnim se obratila i Jelena Pekić, koordinator za programe i projekte Foruma lijeve incijative, koja je nagalasiila važnost treninga i prezentovala aktivnosti Foruma lijeve inicijative u oblasti politčke edukacije.

treningtrenera2

Predavači, Saša Madacki i Selma Mehmedić Džonlić tokom treninga su kroz dijalog sa učesnicima nastojali da adekvatno odgovore na pitanja učesnika. Prvi dan političke škole treneri  su upoznali učesnike sa idejom socijaldemokratije, njenim osnovama kako u Evropi tako i u Bosni i Hercegovini. Pored toga su i osmislili zanimljivu radionicu, čiji je zadatak bio da nauči učesnike vještinama prezentiranja. Posebno je interesantno istaknuti radionicu tokom drugog dana, koja je imala zadatak da učesnici nauče kako se piše politički govor, te na taj način steknu osjećaj šta je to što je potrebno  svakom budućem treneru.

Učesnicima i učesnicama su 13. aprila uručene diplome i na taj način su zvanično postali dio FLI porodice. U ime Foruma lijeve inicijative, direktor Udruženja, Miroslav Živanović čestitao je novim trenerima, uručio im diplome te ponudio pomoć i podršku u njihovim daljnjim aktivnostima na promociji političkog aktivizma i socijaldemokratije kod mladih širom Bosne i Hercegovine.