Danas je počela jubilarna, peta po redu Politička škola koju Forum mladih SDP BiH Sarajevo u saradnji Friedrih-Ebert-Stiftung i Forumom lijeve inicijative organizuje za mlade sa područja cijele Bosne i Hercegovine.

Političku školu je otvorio Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić koji je istakao da mu je čast i zadovoljstvo biti sa perspektivnim mladim ljudima i da je kategoričan u tome da se mladima treba pružiti prilika, jer samo mlade osobe mogu učiniti našu Partiju i domovinu boljom.

Na političkoj školi su se obratili također Nermin Kujović predstavnik ispred FES-a koji je istakao samu važnost edukacije.

U ime foruma mladih Sarajevo obratila se sekretarka Selma Bajić koja je prisutne upoznala sa aktivnostima članova i članica, sa edukacijama i političkim djelovanjem.

Prisutne je pozdravila i novoizabrana Generalna sekretarka FOM SDP BiH Džana Sokolović i najavila da će Forum mladih ostati oksonica svega dobrog i prosperitetnog u SDP BiH kao i u samoj državi.

Cilj Političke škole je da okupi mlade ljude sa područja cijele Bosne i Hercegovine, te na njih prenese znanje, iskustva i vještine potrebne za političko i društveno djelovanje. Realizacijom projekta želi se doprinijeti razvoju i usavršavanju znanja i vještina mladih ljudi, kao i njihovoj dodatnoj motivaciji za aktivno i odgovorno sudjelovanje u životu društvene zajednice. Na ovaj način želimo osnažiti političko i društveno djelovanje mladih ljudi.

Politička škola traje ukupno šest dana, a programom političke škole obuhvaćene su slijedeće oblasti: vođenje predizbornog procesa, politički sistem, politički aktivizam, ljevičarski pokreti i inicijative, politički spektar, politička komunikacija, saradnja sa civilnim društvom, komunikacija prema medijima i javni nastup.

Po završetku Političke škole učesnici i učesnice će dobiti certifikate o uspješno završenoj političkoj školi.