U nedelju 20. oktobra, uspješno je završen drugi modul Treninga trenera za Političku školu socijalne demokratije, koji je okupio mlade aktiviste i aktivistice političkih partija lijeve orijentacije i organizacija civilnog društva iz cijele Bosne i Hercegovine.

Zadnji modul treninga bio je posvećen metodologiji uspješnog predavanja i izboru najboljih metoda za izvođenje samostalnih treninga, te procesu učenja i načinima prenošenja znanja o kojima je govorio Saša Madacki. Biti dobar trener podrazumjeva puno rada, vježbe i pripreme, te znanje o temi o kojoj se govori. Učesnici i učesnice treninga su imali priliku da na osnovu stečenih znanja i vještina tokom trajanja treninga, izvedu i vlastite prezentacije o temama koje su samostalno izabrali, te nakon izvođenja istih diskutuju o vještinama koje treba da posjeduje i da uvježbava svaki trener.

Tokom prvog modula treninga, Selma Mehmedić Džonlić je govorila o osnovama socijaldemokratije i političkom aktivizmu, dok je drugi modul bio posvećen temama o političkom sistemu Bosne i Hercegovine i izbornom procesima sa osvrtom na izborne procese na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. Na taj način treningom su obuhvaćene četri oblasti koje će budući treneri i trenerice prilagoditi potrebama vlastitih seminara koje će organizovati u svojim lokalnim zajednicama.

Na kraju treninga predstavnici Fondacije Friedrich Ebert i Foruma lijeve inicijative, Judith Illerhues i Miroslav Živanović uručili su certifikate o uspješno završenom programu i čestitali budućim trenerima na odluci da postanu treneri i da rade na promociji i afirmiranju političkog aktivizma kod mladih.

Trening trenera Politička škola socijalne demokratije predstavlja pilot projekat Foruma lijeve inicijative i Fondacije Friedrich Ebert, koji se pokazao veoma uspješnim nakon prva dva modula.

[slickr-flickr search=sets set=72157636830998725]

Više fotografija pogledajte klikom na ovaj link.