Mladi ljevičari su proteklog vikenda u Sarajevu, unatoč lijepom vremenu, dane proveli u radnoj atmosferi. Za njih je Forum lijeve inicijative (FLI), uz nesebičnu i sveobuhvatnu podršku Olof Palme međunarodnog centra, organizovao Trening trenera za Političku školu socijaldemokratije.  Od 150 prijavljenih kandidata, njih 15 je dobilo priliku da postanu treneri, te da tako nastave širiti ideje socijaldemokratije u svojim lokalnim zajednicama i društvenim krugovima.

Trening je otvorila Christina Bergman, program menadžerica Olof Palme međunarodnog centra za Zapadni Balkan, koja se u svom obraćanju učesnicima osvrnula na značaj širenja socijldemokratskih vrijednosti i ulogu neformalnog obrazovanja za svakaog mladog čovjeka.

Neophodna znanja o metodama i načinima održavanja treninga, procesu učenja, vještinama koje trener treba da ima, građanskom aktivizmu, te o ljevičarskim idejama i principima općenito, polaznicima su prenijeli Saša Madacki i Selma Mehmedić Džonlić. Priliku da održi predavanje i pomogne u nastavnom procesu imao je i Malik Garibija, jedan od svršenika prethodnog Treninga trenera.

Učesnici su 27. novembra primili diplome i tako zvanično postali dio FLI porodice. U ime Foruma lijeve inicijative Jelena Pekić i Irfan Čengić su čestitali novim trenerima, uručili im diplome te ponudili pomoć i podršku u njihovim daljnjim aktivnostima na promociji političkog aktivizma i socijaldemokratije kod mladih širom Bosne i Hercegovine.

[slickr-flickr search=sets set=72157637136789084]

Više fotografija pogledajte klikom na ovaj link.