U proteklom periodu od 23 do 25. juna 2021. godine održali smo prvi modul Mentoring programa-političko osnaživanje žena. Ovaj program namjenjen je osnaživanju kapaciteta žena za društveno-političko djelovanje bazirano na socijaldemokratskim vrijednostima i principima, a provodi ga Forum lijeve inicijative i Friedrich-Ebert-Stiftung BiH. 

Sa polaznicama smo se družili svaki dan od 17:00-20:00 sati putem Zoom platforme. Poslije zvaničnog upoznavanja polaznica prva tema kojom smo otvorili ovogodišnji mentoring program bila je Politička participacija žena- šta je važno i zašto? o kojoj smo razgovarali sa Sonjom Lokar, internacionalnom gender eksperticom.

Drugi dan mentoring program bio je posvećen političkom sistemu u BiH kroz prizmu rodne ravnopravnosti, pa smo tako sa Irfanom Čengićem ragovarali na temu Izborni procesi u BiH. U nastavku programa Adnan Kadribašić, pravnik, feminista i stručnjak za ravnopravnost spolova upoznao nas je sa  Rodnim stereotipi kroz izborni proces. Kako ih prevazići?

Posljednjeg dana prvog modula bilo je riječi o tome kako strateški pristupiti izbornom procesu,a kroz ovu temu nas je vodio Tomislav Damjanović, izborni strateg. 

Sva tri dana prvog modula Mentoring program-političko osnaživanje žena vodila se aktivna diskusija između polaznica i edukatora/ca, a u program je uključeno 25 žena istaknutih liderica u svojim lokalnim zajednicma.