U Banja Luci je u subotu, 07.12.2013. godine održan seminar „Socijalna demokratija i aktivizam“, koji je realizovala učesnica I Treninga trenera za Političku školu socijalne demokratije mr Anita Šimundža. Trening je realizovan uz podršku Foruma lijeve incijative, Fondacije Friedrich Ebert i Međunarodnog centra Olof Palme. U seminaru su učestvovali predstavnici organizacija civilnog sektora s područja Banja Luke. Cilj seminara je bio prenošenje stečenih znanja i iskustava sa treninga trenera na kolegice i kolege, koji su zainteresovani da steknu više spoznaja o ideologiji i razmjerama socijalne demokratije, političkom uređenju Bosne i Hercegovine i srodnim temama u vezi sa aktivizmom u BiH. Na seminaru su predstavljene teme:

–          Socijalna demokratija – ideološke odrednice i razvoj;

–          Politički sistem i aktivizam u BiH;

–          Izborni procesi u BiH.

Pored tematskih prezentacija (PPT), seminar je obuhvatio i rad u grupama na temu izazova socijaldemokratije u današnjem vremenu. Organizovane su dvije grupe koje su kreirale preporuke u vezi sa sljedećim pitanjima:

  • Koji su to mehanizmi kojima se može jačati socijalna demokratija, posmatrana kroz ostvarivanje socijalnih i ekonomskih prava marginalizovanih grupa u društvu?
  • Kako podstaći međuljudsku solidarnost u društvu?

Preporuke možete preuzeti ovdje.

FLI tim čestita Aniti Šimundža na uspješno održanom seminaru vjerujući da će Anita nastaviti graditi uspješnu karijeru trenera.

[slickr-flickr search=sets set=72157638574667545]